Yeni yıl alışverişlerini internet üzerinden yapacaklara uyarılar! - Safir Haber

Safir Haber

Yeni yıl alışverişlerini internet üzerinden yapacaklara uyarılar!

Kaspersky ve Sipay, Yeni Yıl Alışverişi Yapacakları Uyarıyor Online alışveriş, yeni yılda sevdiklerini mutlu etmek için hediye...

23 Aralık 2020
Yeni yıl alışverişlerini internet üzerinden yapacaklara uyarılar!

Kaspersky ve Sipay, Yeni Yıl Alışverişi Yapacakları Uyarıyor

Online alışveriş, yeni yılda sevdiklerini mutlu etmek için hediye alternatifleri arayanların ve pandemi nedeniyle evde geçirilecek olan yılbaşı gününü keyifli kılmak isteyenlerin bir numaralı adresi olmaya devam ediyor. Çok sayıda alışveriş sitesi yeni yıla özel indirim fırsatlarıyla kullanıcıların dikkatini çekmeye çalışıyor. Yılın bu dönemi uygun fiyatlı alışveriş yapmak için acele eden kullanıcıları avlayan siber suçlular için de verimli bir zaman. Küresel siber güvenlik şirketi Kaspersky ve Türkiye’nin yeni nesil ödeme çözümleri sunan finansal teknoloji şirketi Sipay, internet üzerinden Yeni Yıl için hediye satın alacaklara dolandırıcılık ve kimlik avından korunmaları için ipuçları veriyor.

Kaspersky ve Sipay yeni yıl alışverişini online olarak yapacaklara şu önerilerde bulunuyor:

  • E-posta yoluyla harika bir teklife giden bir bağlantı alırsanız gömülü köprüyü kontrol ettiğinizden emin olun. Varsa eğer internet sayfasına doğrudan yasal web sitesi üzerinden erişin.
  • Yalnızca resmi sitelerden alışveriş yapın ve diğer açılış sayfalarından onlara yönlendirilirseniz web adreslerine dikkat edin. Resmi satıcıdan farklılarsa, yeniden yönlendirildiğiniz teklife resmi web sayfasından bakarak kontrol edin.
  • Bir kimlik avı web sayfasını ziyaret etmeye çalıştığınızda sizi bilgilendirecek olan Kaspersky Security Cloud veya Kaspersky Total Security gibi davranış tabanlı anti-phishing teknolojilerine sahip güvenlik çözümleri kullanın.
  • Aynı parolayı farklı web siteleri veya birden fazla hizmet için asla kullanmayın. Çünkü biri çalınırsa tüm hesaplarınız savunmasız hale gelecektir. Hatırlama zorluğuyla yüzleşmek zorunda kalmadan güçlü şifreler oluşturmak için Kaspersky Password Manager gibi şifre yöneticileri kullanın.
  • Ödeme sırasında hırsızlık ve sahtekârlık olaylarının önüne geçebilmek için 3D Secure adı verilen ödeme sistemlerini tercih edin
  • Alışveriş yapılacak sitenin SSL veya SET gibi güvenlik standartlarına sahip olduğundan emin olun.
  • Kredi kartı yerine sanal kart kullanmayı tercih edin.

Kaspersky Güvenlik Analisti Tatyana Sidorina “Tatil sezonu, ani satın almalar ve aceleci kararlar aldığımız bir dönem. Uygun fiyata alışveriş yapma veya hediye alma baskısı, kullanıcıların dikkatinin dağıldığı anlamına gelebilir ve siber suçluların bunlardan yararlanmasını kolaylaştırır. Özellikle yılın bu zamanında uygun bir fiyata harika bir hediye alma umudu kırılması zor bir şeydir. Suçlular yıl boyunca bu ümitten yararlanırlar ve yıl sonunda onlar için özellikle verimli bir zaman olur. Elbette bu hiç kimsenin tatiller öncesinde alışveriş yapmaktan kaçınması gerektiği anlamına gelmiyor. Fakat kullanıcıların sadece kredi kartı ödemelerine daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Suçlular genellikle çalınan verileri hemen kullanmadıklarından dolayı bir abonelik veya satın aldığınız hediye için gecikmiş bir ücretin dolandırıcılık olduğu ortaya çıkabilir” diyor.

Sipay Fraud(Sahtecilik) Uzmanı Emre Kahyaoğluise şunları ifade ediyor: “Tüketicilerin alışveriş yaptıkları web sitelerinin güvenilir olmasına ve tescilli güvenlik sertifikalarına sahip olmasına dikkat etmeyi alışkanlık haline getirmesi gerekiyor. Özellikle indirim dönemlerinde yakalanan fırsatların hızlıca değerlendirilmesi gerekli güvenlik önemlerinin alınmasına engel olabiliyor. Bu konuda farkındalık arttıkça internet satışlarında karşılaşılan sahtecilik olaylarının da azalacağını söyleyebiliriz. Tüketiciler lütfen dikkatli olsun ve 2021’in ilk hediyesini e-dolandırıcılara vermesinler.”

Kaynak: Zirve Haber Ajansı [ZHA]

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İLGİLİ HABERLER
POPÜLER HABERLER
SON DAKİKA HABERLERİ