Yaşam Halatı - Safir Haber

Safir Haber

Yaşam Halatı

Yaşam halatları yüksek dayanıklılığa sahip olan iş güvenliği ekipmanlarından biridir. Bu halatların üzerleri koruyucu bir tabaka ile kaplanmıştır. Bu koruyucu tabaka güneş ışınlarından etkilenmeyip el ile de tutulmasına olanak sağlar.

31 Temmuz 2022
Yaşam Halatı

Özel malzemelerden üretimi yapıldığı için kullanımlarında kopma gibi problemlerin yaşanmayacağı yaşam halatları tek başına kullanılamazlar. En uygun kullanım şekli çeşitli aparatlar ile bel kemerlerine bağlanarak kullanılmalarıdır. Yaşam halatları yaşam hatları üzerinde yer alarak kullanılacak alanın uygunluğuna göre yatay yaşam hatlarında veya dikey yaşam hatlarında kullanılabilir. Yaşam hatları üzerine takılan ekipmanlar uzmanlar tarafından güvenliği kontrol edilmiş kopmalara karşı mukavemetleri yüksek malzemelerden yapılmıştır. Kurulan yaşam hattı sistemine yüksekte çalışması gereken personeller bel kemerleri ile bağlanarak çalışmalarını yapabilirler.

Yaşam halatlarının yüksekte çalışırken kullanımı isteğe bağlı olmayıp, bu konuda çıkarılan yasalarla da zorunlu hale getirilmişleridir. Bu halatların kullanımıyla çalışan kişinin yaşayabileceği bir kazada can güvenliği sağlanmış olur. Ülkemizde işçi sağlığını koruma amaçlı çıkarılan kanunlar Avrupa Birliği standartlarına uygun olarak hazırlanmış olup bu kanunlar gereğince Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı denetmenleri tarafından sıklıkla kontrol edilmektedir. İş güvenliği kanunlarına göre öncelik işçi güvenliğidir ve bunun sağlanmadığı durumların olmaması her hangi bir işçinin başına iş kazası gelmemesi için kontroller ve denetimler yapılmaktadır. Yapılan denetimler sonucunda gerekli olan yerlerde yaşam halatlarının ve yaşam hatlarının kullanılmadığı tespit edildiğinde işverene ciddi cezalar ve yaptırımlar uygulanmaktadır. İş güvenliği konusunda ciddi aksaklıkların tespit edildiği durumlarda işyeri çalışmayı durdurma cezası ile birlikte yüklü para cezalarına çarptırılabilir.

Yaşam Halatlarının Kullanımı

Yaşam halatları yüksekte çalışılması gereken durumlarda kullanılır. Yüksek inşaatların yapıldığı şantiyelerde, gökdelenlerde ve binaların çatılarında çalışırken kullanılan bu halatlar personel açısından güvenliği sağlar. Yüksek bir alanda çalışırken olabilecek bir aksilik sonucu kayma veya düşme olabilir. Böyle bir durum olduğunda yaşam halatı devreye girer ve düşen personel kullanılan yaşam halatı sayesinde yaşam hattına bağlı kalır. Büyük plazaların camlarının dışarıdan temizlenmesi sırasında, yüksek binaların dış cephelerin inşaatlarında, fabrika bacalarının yapımında veya onarım çalışmalarında hep yaşam halatları kullanılmaktadır.

 

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

İLGİLİ HABERLER
POPÜLER HABERLER
SON DAKİKA HABERLERİ