İkinci el olarak cep telefonunuzu satarken verileriniz başkalarının eline geçebilir! - Safir Haber

Safir Haber

İkinci el olarak cep telefonunuzu satarken verileriniz başkalarının eline geçebilir!

İkinci el cihazların %90'ının üzerinde hassas bilgilerin kaldığı tespit edildi Her yıl yeni modellerin çıktığı teknoloji dünyasında...

12 Şubat 2021
İkinci el olarak cep telefonunuzu satarken verileriniz başkalarının eline geçebilir!

İkinci el cihazların %90’ının üzerinde hassas bilgilerin kaldığı tespit edildi

Her yıl yeni modellerin çıktığı teknoloji dünyasında devamlı olarak yeni bir cihaz satın almak büyük maliyet gerektiriyor. Bu nedenle çoğu tüketici paradan tasarruf etmek için ikinci el cihazlara yöneliyor. Ancak Kaspersky uzmanları tarafından yapılan son araştırmalar bu cihazların büyük çoğunluğunun satılmadan önce silinmediğini ve önceki sahiplerin bilgilerini üçüncü tarafların erişimine açık hale getirdiğini ortaya koydu.

Kaspersky araştırmacıları, iki ay içinde bellek kartları ve sabit sürücüler gibi 185’in üzerinde depolama ortamı cihazını analiz etti ve %90’ında eski sahibine ait veriler buldu. Veri içeren cihazların %16’sı bilgilere doğrudan erişim sağlarken, %74’ünde depolama ortamındaki adreslenmemiş alandan silinmiş dosyaları kurtarmak mümkün oldu.

Keşfedilen veriler takvim bilgileri ve toplantı notlarından kişisel fotoğraflara ve videolara, vergi belgelerine, banka bilgilerine, oturum açma kimlik bilgilerine ve tıbbi verilere kadar uzanıyordu. Bunların hepsi de yanlış ellere düşerse tehlikeli olabilecek veriler.

Dahası, cihazların %17’si virüs uyarısı veriyor. Bu da ikinci el cihaz satın alan kullanıcıların sadece eski sahiplerinin verilerini değil, virüslerini de devralabileceği anlamına geliyor.

Cep telefonunuzu satmadan önce bunları muhakkak yapın

  • Dosyanın saklandığı saklama alanının üzerine yeniden veri yazma yoluyla silindiğinden emin olun. Bunu bu işe özel programlar yardımıyla yapabilirsiniz.
  • Normalde şifreleme için kullanılan, ancak dosyaları sabit diskten silmek veya kullanılamaz hale getirmek için de kullanılabilen Windows’un kendi yerleşik veri temizleme aracı Cipher da bu iş için kullanılabilir.

Kaynak: Zirve Haber Ajansı [ZHA]

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İLGİLİ HABERLER
POPÜLER HABERLER
SON DAKİKA HABERLERİ