Gömülü Diş Sorunu Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? - Safir Haber

Safir Haber

Gömülü Diş Sorunu Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Gömülü diş sorununa yönelik olarak önemli açıklamalar yapan Çene Cerrahi Uzm. Dr. Mustafa Taha Yaşar; gömülü diş tedavisine yönelik olarak kapsamlı bilgiler de verdi. İşte Bursa Çene Cerrahisi Uzm. Dr. Mustafa Taha Yaşar’ın vermiş olduğu kapsamlı bilgiler!

09 Temmuz 2022
Gömülü Diş Sorunu Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Ağız çevresinde olması gereken yerde çıkmayarak çene kemiğinin altında kalan dişlere gömülü diş denir. Bu güçler genellikle 20 yaş dişi olarak biliniyor. Genel olarak üç azı dişlerin gömülü kalındığı bilinse bile küçük azı dişleri, yan kesici dişler, köpek dişleri de sıklıkla gömülü kalan dişler arasında bulunuyor.

Genellikle erken dönemlerde kaybedilmiş olan süt dişlerini sonrasında çene kemiği yeterince gelişemiyor. Bu durum alttan gelecek olan daimi diş için yer darlığına sebep oluyor. Ağız ortamına ulaşamayan dişler gömülüp kalıyor. Yine erken dönemde kaybedilmiş olan süt dişlerinin sonrasında komşu dişlerin bulunan boşluklara doğru kayması alttan gelecek olan dişin yeterince yer bulamamasına neden oluyor ve gömülü kalıyor.

Bireylerin gelişim ve büyüme süreleri boyunca süt dişlerinde oluşmuş çürükler tedavi edilmezse büyümekte olan daimi dişlerin ağız içerisinde kaplayacakları mesafeler genel anlamda korunmamış oluyor. Bu durumlarda çıkacak olan daimi dişler çenede çarpışarak çıkacak ya da gömülü olarak kalacaktır.

Süt dişi kaybı erken dönemlerde oluşmuş ise gelecek olan daimi dişin ağız boşluklarına bakan kısmı dâhilinde kemik doku gelişiyor. Bu durumda daimi dişlerin ağız içerisinde yerini alamamalarına sebep olduğundan gömülü kalmasına sebep oluyor.

Gömülü Diş Ameliyatı

Gömülü dişler hastanın beslenme düzenini etkileyebilir. Diş ve yüz estetiği olumsuz derecede etkileyebilir. Bu sebepler düşünüldüğünde mutlaka ortadan dik açıdan değerlendirilmeli ve tedavi edilmesi gerekiyor. Gömülü diş ile alakalı sorunlar ortadan kaldırılarak estetik kaygılar giderilmiş olacak. Gömülü olan dişlerin tedavi sürecinde dişim bulunduğu yer lokal anestezi yöntemi ile uyuşturularak işe başlanıyor. Daha sonra diş etrafında bulunan kemikler kırılarak gömülü olan diş çekiliyor.

Dış çekim tedavisi yapıldıktan sonra bilgili bölgeye dikiş atılarak yaranın tedavi süreci başlıyor. Yaklaşık olarak 1 hafta ile 1,5 hafta arasında dikişlerin kaynaması bekleniyor ve sonrasında dikişler alınarak tedavi bitiriliyor. Diş hekiminin gerekli olduğunu belirtmesi durumunda operasyon sonrasında antibiyotik tedavisi ile ağrı kesici tedavisine başlanıyor.

Gömülü diş tedavilerinin en iyi şekilde yapılabilmesi için önemli olan unsur diş bölgesi anatomisinin en iyi olarak değerlendirilmesidir. Uygun şekilde anestezi uygulaması yaparak süreç daha iyi hale getirilebilir. Hasta bu ameliyat sırasında uygulanan tedavi yöntemleri doğru değerlendirilirse acı hissetmeyecektir.

Ameliyatı sonrasında çekilmiş olan dişin üzerine pamuk yardımı ile tampon yapılarak kanın pıhtılaşması ve durdurulması sağlanmalıdır. Ameliyat bittikten yarım saat içinde hasta tamponu sıkıcı ağzında tutmalı.

Hasta mümkünse ilk 24 saat ağzıyla çalkalama ya da tükürme yapmamalı. Ödem oluşma durumlarına önlem olarak buz kompleksi yapılabilir. Alkol ve sigara tüketiminin durdurmak gerekiyor. Acı olan sıcak ya da asitli gıdalardan uzak durmak gerekiyor.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İLGİLİ HABERLER
POPÜLER HABERLER
SON DAKİKA HABERLERİ