AVRUPA’DA 40 CENT’E VARAN BENZİN ZAMMI YOLDA - Safir Haber

Safir Haber

AVRUPA’DA 40 CENT’E VARAN BENZİN ZAMMI YOLDA

AVRUPA’DA 40 CENT’E VARAN BENZİN ZAMMI YOLDA VE BAŞBAKAN ADAYLARINDAN ÇITTT YOK! Almanya’da hükümetin kabul ettiği iklim...

06 Eylül 2021
AVRUPA’DA 40 CENT’E VARAN BENZİN ZAMMI YOLDA

AVRUPA’DA 40 CENT’E VARAN BENZİN ZAMMI YOLDA VE BAŞBAKAN ADAYLARINDAN ÇITTT YOK!

Almanya’da hükümetin kabul ettiği iklim paketi nedeniyle mevcut hesaplamalara göre, 2022 yılında benzin fiyatlarının 40 kuruşa kadar artması bekleniyor.

İklim koruma paketinin dayattığı hedeflere ulaşılmaması durumunda, bir sonraki seçimde Başbakan adaylarına bakılmaksızın yakıt fiyatları önemli ölçüde
artabilir.

İlkbaharda, federal hükümetin iklim raporu, CO2 oranının ne kadar yüksek olduğunu gösterecek. Federal Çevre Ajansı tarafından henüz yayınlanmamış bir tahmine göre, ulaşım sektörünün 2021’de yedi milyon ton CO2; 2022’de ise 20 milyon tondan fazla CO2 salacağını varsayıyor. Ancak; 2020’de ulaşım sektöründeki CO2 oranının az olmasının başlıca sebebi, korona ve sokağa çıkma yasağından kaynaklanıyor.

İklim Konseyi, bir sonraki Başbakan’a sera gazı salınım oranının azaltılmasını
emrederse, İklim Koruma Yasası’na göre Başbakan’ın mevcut durumda düzenleme yapması için üç ayı olacak ve bu ancak yakıt fiyatlarında hızlı bir çalışma ile elde edilerek önüne geçilebilmesi mümkün.

Mevcut durumla ilgili iki farklı değerlendirme var: İlk olarak elde edilen verilerde 20 milyon ton tasarruf edilebilmesi için 2022’de, şuan ki mevcut fiyatın altı kat artırılması gerekecek. Bunun da benzinin litre başı 40 sente varan fiyat artışı anlamına gelmekte. Ancak; yapılan diğer bir çalışmada ise uzun vadeli iklim hedeflerine ulaşmak için altı kat fiyat artışı bile yeterli değil. Benzindeki net kesimin, ayrıca kontrol önlemleriyle (hız limitleri, uçuş yasakları vb.) sınırlandırılması gerekecek.

CDU’dan Paul Ziemiak: “Milyonlarca insanın arabalarına bağımlı olduğu Almanya’da, yapılacak zamlar sürücülerde şok etkisi meydana getireceği için böyle bariz bir fiyat artışının önüne geçilmelidir” açıklamasında bulundu. SPD Başbakan adayı Olaf Scholz, CO2 fiyatlarında kademeli artış istiyor: “CO2 fiyatlandırmasıyla ilgili olarak izlediğimiz ılımlı yolun doğru olduğunu düşünüyorum” dedi.

Greenpeace yönetim kurulu üyesi Martin Kaiser ise geri adım atıyor: “Birlik ve SPD, CO2 fiyatının 2025 yılına kadar 55 Euro’ya yükselmesi gerektiğine karar verdi. Tabii ki, bu durum benzini daha pahalı hale getirecek. CDU/CSU’nun bazı kesimleri ve SPD, artan yakıt fiyatlarından rahatsız olursa, o zaman kendi kararlarında çelişmiş olacak” dedi.

Eski Ulaştırma Bakanı Peter Ramsauer: “Fiyatlarda meydana gelecek yükseliş, siyasi olarak yanlış bir karar olacak ve yeniden değerlendirilmesi gerekecek. Söz konusu böyle bir artış, özellikle araba kullanımının zorunlu olduğu kırsal alanlardaki çalışanlar için, hakaret niteliğindedir” dedi.

PROF. DR. ABDURRAHİM VURAL -ALMANYA

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İLGİLİ HABERLER
POPÜLER HABERLER
SON DAKİKA HABERLERİ